VOORWOORD

Partner InBusiness

Nederland kent een zeer open economie: we doen veel zaken in het buitenland. Ontwikkelingen in het buitenland zijn dan ook voor de Nederlandse economie van belang. In de landen om ons heen gebeurde er nogal wat in 2016: aanslagen, de Brexit, de uitverkiezing van Trump en het Nee van Italië tegen Europa. Vele goeroes voorspelden rampspoed voor bedrijven en de beurs. Maar gelukkig: niets van dit alles. De AEX steeg met bijna 10 %, het Nederlands MKB groeit en de werkloosheid daalt snel. Met dank aan al die hardwerkende ondernemers in Nederland die bereid zijn risico’s te lopen en vertrouwen hebben in hun eigen bedrijf en het land waarin ze leven. Dat vertrouwen is voor hen reden om te investeren in groei, overnames te doen en nieuwe exportmarkten te betreden. Zo lang DGA’s dat vertrouwen hebben creëren ze banen. Het MKB is en blijft de motor van de Nederlandse economie.

Ook in 2017 zijn er tal van bedreigingen en onzekerheid: terrorisme, verkiezingen, geopolitieke veranderingen en wat wordt het effect van Trump? Die onzekerheid is van alle tijden. Entrepreneurs zijn gewend met onzekerheid om te gaan. Problemen zien zij als uitdagingen en zij denken liever in kansen dan in bedreigingen.

Dagelijks spreek ik ondernemers en ik ervaar hun positiviteit. Zij zijn in de basis positief ingestelde mensen. Zou je alleen maar denken in bedreigingen en risico’s dan waren we allemaal wel ambtenaar geworden en zouden we ons geld onder de matras bewaren. Na je laatste werkdag voor je pensioen kom je dan thuis en constateer je dat je huis is afgebrand met je matras erbij.

Zelf ben ik ook positief gestemd voor 2017. Onze bedrijven barsten van de ambitieuze plannen voor het nieuwe jaar en ik ben blij dat we als Antea hier een steentje aan bij kunnen dragen. We zijn graag voor het MKB een partner in business. Inmiddels werken er ruim 1.400 bedrijven in Nederland met Private Equity, waarmee dit een belangrijke bron van financiering is geworden. Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen, gaat in een uitgebreid interview in dit nummer van InBusiness in op onze sector en de soms onjuiste perceptie bij pers en politiek tegenover investeerders.

In dit land worden ondernemers te weinig gewaardeerd. Nooit een woord van dank voor al hun inspanningen ten behoeve van de BV-Nederland. Wij bieden hen in InBusiness daarom graag een podium om hun bevlogenheid te delen. Ook in dit nummer laten we weer een aantal inspirerende DGA’s aan het woord.

Ik wens u veel leesplezier en een gezond en gelukkig 2017.

Robert De BoeckOPEN HET INBUSINESS JANUARI NUMMER